KARTE NEBA U AMATERSKOJ ASTRONOMIJI

Mapan

Malo ko ostane ravnodušan kada pogleda tamno noćno nebo prošarano stotinama, a ako ste baš udaljeni od bilo kakvog svjetlosnog zagađenja i hiljadama zvijezda. Neki od nas su samo slučajno podigli pogled, drugi pronalaze romantiku i inspiraciju, dive se beskrajnom prostranstvu i čudesima koje krije, a neki požele da saznaju više, nauče, posmatraju i možda sami otkriju nešto novo u tom neshvatljivo dubokom ambisu kojeg nazivamo Univerzum.

Ovi poslednji kreću u avanturu koja obogaćuje i izgrađuje svaku ličnost, donosi mnogo znanja, razumijevanje ali pruža i mnogo zadovoljstva i zabave.

Kada neko odluči da se amaterski bavi astronomjom često prvo pomisli na kupovinu teleskopa. To jeste logično ali ne mora biti, i često nije, prvi korak koji morate napraviti u amaterskoj astronomiji. Zamislite situaciju u kojoj ste početnik pun entuzijazma i želje da svojim očima posmatrate nebeske dragulje skrivene od naših očiju. Stigao vam je novi telekop i vi ste ga postavili odmah te večeri. I…, šta ćete posmatrati? Noć je bez Mjeseca a vi ne da se ne znate snalaziti na noćnom nebu već ne poznajete ni sazviježđa. Možete slučajno pronaći planetu ako usmjerite teleskop ka nekoj od sjajnijih „zvijezda“ i to je sve.

Prvi korak u amaterskoj astronomiji je upoznavanje sa noćnim nebom. U početku ćete najviše vremena provesti posmatrajući golim okom posjedovali vi teleskop ili ne. Obično se počinje sa kartama neba koje nisu previše komplikovane i sadrže samo sjajnije zvijezde koje čine sazviježđa i njihove nazive sa nekoliko zvjezdanih jata i maglina koje odmah lako možete pronaći teleskopom ili dvogledom.

Planisfera

Primjer takve karte je planisfera. To je karta neba koja može pokazati položaj sazviježđa u bilo koje vrijeme i doba godine. Jednostavna i veoma korisna mapa. Možete je sami izraditi a kako, saznajte ovdje. Koristeći planisferu možete vrlo brzo učiti a to znači da ćete je brzo i „prerasti“. Još jedna fenomenalna mapa je „The Evening Sky Map“. Sadrži mnogo korisnih informacija i spisak objekata koje možete posmatrati golim okom, dvogledom i teleskopom. Besplatna je i objavljuje se mjesečno. Verziju za mart preuzmite na stranici Skymaps.com. Koristim je i danas jer kad neplanirano odem na posmatranje uvijek imam spisak predloženih objekata koje mogu posmatrati. Lošiju alternativu preuzmite ovdje.

Kada ste se koliko toliko upoznali sa sazviježđima ali i sa optičkim instrumentom kojeg koristite, spremni ste da tražite objekte koji su malo teži za pronaći. To iziskuje upotrebu boljih, detaljnijih mapa. Za početnike ali i za one koji koriste male teleskope prečnika objektiva do 80mm nisu potrebne previše detaljne mape. Ja sam koristio „Mag 7 Star Atlas“ koji je bespatan. Sadrži mnogo NGC objekata i, naravno, kompletan M-katalog. Ucrtane su zvijezde do sedme magnitude. Vrlo je jednostavan i pregledan.

IMG_20180304_201058

Primjer “The Sky” karte koju koristim

Izvjesno je da ćete u nekom trenutku, kada se stekne dovoljno iskustva, poželjeti pronaći i neke zahtjevne objekte dubokog neba, tamnije asteroide ili komete. Kada do toga dođe odmah postaje jasno da je potreban mnogo bolji zvjezdani atlas. Potreban je atlas u kojem su ucrtane zvijezde većeg prividnog sjaja. Takav je „The Sky“ atlas. Sadrži zvijezde do 9.5 magnitude, besplatan je i predviđen za štampanje na A4 formatu. Trenutno koristim samo „The Sky“ i prezadovoljan sam. Omogućio je da moj mali refraktor poguram do samih granica mogućnosti. Novije izdanje ovog atlasa („Deep-Sky Hunter“) je poboljšano i sa zvijezdama do 10.2m, a predviđen je za štampanje na A3 formatu. Mogu potvrditi da se može koristiti i na A4. Trenutno nemam potrebu za ovakvim atlasom.

IMG_20180304_201344

Crveno svjetlo ne kvari “noćni vid”; Obavezno koristiti prilikom posmatranja na tamnoj lokaciji

Moja ideja je bila da pokušam predstaviti nezaobilazni dio opreme svakog astronoma amatera a da se za to ne mora izdvajati novac osim troškova štampanja. Nadam se da sam nekome pomogao i olakšao potragu.

Ako imate želju i mogućnosti može kupiti neki od zvjezdanih atlasa kao što su Sky Atlas 2000, Pocket Sky Atlas, Jumbo Pocket Sky Atlas… a pročitajte i neke recenzije(1. i 2.) .

Posjedujem „The Cambridge Star Atlas“ u PDF formatu. Ako neko želi neka se javi pa ću mu poslati.

Vedro!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s